Seria Zdrowie z natury
Seria Fundacji Źródła Życia – Zdrowie z natury, to 6 praktycznych przewodników ukazujących studium poszczególnych tematów. Z serii Zdrowie z natury ukazały się:
- Oczyszczamy wątrobę
- Wyciskamy soki
- Hodujemy kiełki
- Leczymy woda
- Stosujemy miód
- Jemy zboża
- Stosujemy siemię lniane
- Candida – leczymy naturalnie
- Dbamy o stawy
- Leczymy Żurawiną
- Stosujemy Olej Kokosowy
- Menopauza przechodzimy naturalnie
- Wzmacniamy serce
- Cukrzyca- leczymy i zapobiegamy
- Odkrywamy nasiona Chia
- Poprawiamy trawienie
- Dobry cukier – słodzimy naturalnie
- Wygraj z rakiem
Przyznam, ze zachęcona trendem zdrowego stylu życia, po wcześniejszej lekturze wierzącego profilaktyka Dona Colberta, sięgnęłam po tę serię z zapałem. Każda z powyższych książeczek, to studium tematu zawartego w tytule: najpierw trochę teorii i badań naukowych, następnie formy zastosowania i działanie plus efekt. Całość bardzo przejrzysta, opatrzona zdjęciami i rysunkami poglądowymi oraz ramkami ujmującymi najważniejsze informacje, żeby łatwiej było szukać. Drugą część książki stanowią w każdym przypadku przepisy – niestety, tu mój mały zawód – w każdej z książeczek znajduje się jedynie ok. 7-8 przepisów. Rozumiem, ze to nie książki kucharskie, ale wolałabym więcej przepisów kosztem ilustracji gotowych potraw, skądinąd pięknych.
Wiedzy przekazanej w książce stawiam piątkę z plusem, bo zdaje się być niekomercyjna a prawdziwa, rzetelna, poparta badaniami, przystępnie podana i opatrzona grafiką, by była przejrzysta i zrozumiała dla każdego. Książeczki nie stanowią wyczerpania tematu, ale zachęcają do zwracania baczniejszej uwagi na to co i w jaki sposób jemy, oraz podpowiadają jak zastosować wartościowe dla zdrowia produkty, aby w naszej diecie umieścić ich więcej i aby były dla nas bardziej efektywne.
Nie jestem weganką ani nawet wegetarianką, ale przyznam, że wiedza z zakresu zdrowego stylu życia od pewnego czasu interesuje mnie bardziej, i uważam, że jest niezbędna w naszych czasach, gdy gubimy się już komu wierzyć, a komu nie w kwestii żywności i zdrowia. Książki poszerzyły moją wiedzę nie tylko teoretyczną, która zdaje się być niezbędna, ale pokazały praktyczną stronę zastosowania ważnych dla życia produktów i praktyk żywieniowych. Zdecydowanie seria warta polecenia!
Wydawnictwo: Fundacja Źródła Życia , Data wydania: 2013